17 Mart 2013 Pazar

İş Tecrubesi :Yeni mezun..!

Bir sabah uyanıyorsunuz ve okul YOK.!İşte üniversiteden mezun olmak böle bir şey arkadaşlar.Tam 16 yıl dile kolay;sabahçı-öğleci olmalar,lisede tam gün okula gitmeler,üniversitede yan gel osman dört dönüm bostan felsefesiyle 2 günde bir kampüse uğramalar ve FINISHH :)

Ne olduğunu anlamadan birden büyüyüveriyorsunuz,kaç yaşınızda olursanız olun ister 21 ister 28 üniversiteyi bitirdiğiniz gün çoçukluk döneminizden çıktığınız gündür.Hayat bütün ağırlığıyla karşınızda durur ve artık sorumluluk ceketini giyip önünüzü ilikleme zamanınız gelmiştir.(Allahımm ne kadan felsefik bir cümle yazdım,neyse devam:)


Ne yazıkki bu sürec sadece bizi ilgilendirmiyor,sonunda herkes bir beklenti içine giriyor özellikle ailelerimiz,16 yıl boyunca karşılıksız destek vermişler:beslenme çantaları hazırlanmış,dershanelere gönderilmiş,her ay hesaba harçlık yollanmış ve sonunda annelerimizin tabiriyle "Başınızı kurtarmamızı ",babalarımızın tabiriyle " bir baltaya sap olmamızı " bekliyorlar:)Haksızlar mı?Tabiki haklılar..

Ailelerimiz neyse de şu yüzünü görmediğimiz komşularımız var birde;sanki mahalle girişine radar kuruyorlar bir yakalandın mı kaçış imkansız "AAaaa Pınar bitti mi okulun?,ne oldun sen şimdi?,ne kadar maaş alcan?,hımmm işe ne zaman başlıyorsun?,burdamı başlıcaksın yoksa başka ilemi gidiyorsun?,Devlette memur olsaydın kızım rahat ederdin,hayırlısı artık...", akrabalarımızı da unutmayalım "Pınarcım okulun bitmiş hayırlı olsun,damat adayı yok mu yaza düğüne gelelim,bizim dayımın yengesinin oğlunun eşinin abiside senin meslekten bi söyleyelim iş konusunda belki yardımcı olur,bu devirde iş bulmakta zor kızım.."..vesayre vesayre..

İlk bir ay böle geçiyor.Bizde o dönemde okul bitmiş,sınav yok,sanki hayatımızda bir daha hiç stress yaşamıycakmışız gibi bir tatil havasında bir laylaylom döneminde oluyoruz.Ya sonra?

İşte zurnanın kimine göre zarttttt kimine göre zorrtttt dediği noktadayız :)Ziraatten çektiğin kafana göre harcayıp yarı aç yarı tok yarı arkadaştan otlandığın krediler yok artık,yaş olmuş bilmem kaç babandan para istemekte zor geliyor.Gerçekten iş bulman gerektiğinin farkına vardığın an bu an Eyy Yeni Mezun ..!! :)Bundan sonra başlasın net üzerinden iş ilanları olan sitelere üyelik yapmalar,cv oluşturmalar,eşe dosta tanıdığa haber salmalar,en önemlisi referans verebilcek kişilerle hiç olmadığın kadar samimi olmalar :))

Gelelim bu noktada bizi en çok zorlayan şeye;eğitimini bitirdin,mühendis oldun (kendim için yazdım diğer meslek dallarına saygılarr:) amma velakin Tecrübesizsinn (çağımızın en büyük hastalığı:)..!100 tane iş ilanına bakıcaksın 90 tanesinin "en az 1/3/5 yıl tecrube" yazan maddeleri olucak,sonra diceksin ki 'Peki biz napıcaz?Tecrube dersi vardı bizmi almadık?', zaman geçtikçe de bu sözler 'O kadar tecrubem olsa sana mı başvururum pehhh' e dönmeye başlıycak :)

Ben tam olarak bu aşamadayım arkadaşlar,tabi bir yandan da ev kızlığı kariyerimde çok hızlı yükseliyorum :)Büyük olasılıkla bir dahaki yazıyı iş bulunca(inşaalllaahhhhh,aminnn :) yazarım o zaman iş arama ve bulma sürecindeki geri kalan zaman zarfınıda kendi dilimce anlatmaya çalışırım.Son olarak bir de 'Umut fakirin ekmeğidir' diyoruz ve yazımızı bitiriyoruz:)

1 yorum:

  1. Merhabalar, yazinizi okudum ve gerçekten oldukça bilgilendirici. Özellikle spesifik alanlarda is arayan bizler için... Benim de bir tavsiyem olacak. Son zamanlarda oldukça popüleritesi artan bir is arama motoru var; www.careerjet.com.tr

    Tek tek tüm kariyer sitelerini gezip üye olmaktansa CareerJet sitesinden istediginiz ilanlarin bulundugu sitelere gidip basvuru yapabiliyorsunuz. Tüm kaliteli ve orta kaliteli kariyer sitelerinin ilanlarini barindiriyor. Zaman tasarrufu, gerçekten...

    YanıtlaSil

Bunlarda Dikkatinizi Çekebilir?? :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...