8 Haziran 2016 Çarşamba

Silhouette Studio Nasıl kullanılır?

Silhouette Studio programını corel çizim programının basitleştirilmiş hali gibi düşünebilirsiniz.Kurulumu ve güncellemesi ücretsizdir.Program açılırken biraz yavaş açılır,bazı kullanan arkadaşlara bu durum ilk başta problem gibi gelebilir ama her versyonu için malesef ki durum böyle.Programa göz atıcak olursak;sol sekmelerde çizim gereçleri,sağ tarafta ayar yapabileceğiniz bölüm bulunur.İkonların üstüne mausunuzu götürdüğünüzde ıkonun açıklaması çıkmaktadır.


1)Sayfa Ayarları Nasıl yapılır?

    'Page setting' olarak geçen bölüm programın sağ üst ıkonlarından sağdan 5.'sidir.Tıkladığınızda ayar yapabileceğiniz yan sayfa açılır.Eğer cameonun halısı kadar bir yüzey kullanıcaksanız 'automatic cameo'özelliğini seçmelisiniz.Ama kullanacağınız kağıt asetatdan küçük boyuttaysa 'custom' seçeneğini seçip width ve height bölümünden kağıdınızın genişliğini ve yüksekliğini girebilirsiniz.


Diğer önemli sekme 'cutting mat' ayarıdır.Cutting mat'den kasıt kağıdınızın altına yapıştırdığınız asetattır.Cameo için 2 çeşit asetat vardır biri standart 30cmx30cm diğeri boyu uzun olan 30cmx60cm.Bu bölümden hangisini kullanıyorsanız seçmeniz gerekmektedir.Eğer asetat kullanmadan folyo tarzındaki malzemeyi direk cihaza verecekseniz 'None'yi seçmelisiniz.Ayrıca
'Show cut border' seçeneğini işaretleyerek kırmızı çizgi içindeki kesim alanınızı görebilirsiniz.Yapacağınız desen her zaman bu kesim alanı içinde olmalıdır.
2)Kesim Ayarı Nasıl yapılır?

'Cut setting' olarak geçen bölüm programın sağ üst ıkonlarından sağdan 2.'sidir.Tıkladığınızda kesim ile ilgili ayar yapabileceğiniz yan sayfa açılır.Burda başlangıç aşamasında 'standart' sekmesinin seçili olmasını öneririm.'advance' sekmesi dizaynın renklerine göre kesimi belirlemek için kullanılır,daha sonraki aşamalarda bunuda deneyerek ayrıntılarını öğrenebilirsiniz.Burada Önemli bölümümüz 'meterial type' bölümüdür.Kullanıcağınız malzemenin türünü seçerek otomatik ayarları kullanabilirsiniz veya daha iyi sonuç almak için listeden en yakın malzemeyi seçip,seçtikten sonra aşağıda açılacak ayarlardan kendi ayarlarını girebilirsiniz.Özellikle belirtiyorum siz bir malzeme türünü seçtikten sonra alt kısmında detay ayarlar gözükecektir.
  • Bıçak üzerindeki sayıları oynayarak bıçağınızın ucunun ne kadar çıkacağını seçmelisiniz.Kalın malzemede daha yüksek sayılar kullanılmalıdır.Buradan ayarlayacağınız rakamı makine üzerindeki bıçağınızda da manuel olarak ayarlamanız gerekmektedir.
  • SPEED : makinanızın hız ayarıdır.hassas ve kalın malzeme kesiminde hızı düşürmelisiniz.
  • THICKNESS : kullanıcağınız malzemenin ortalama kalınlığını girme ayarıdır.Bir çok kullanıcı sadece bu ayarı yapmadığı için kesimde problemle karşılaşmıştır.Cihaz, kafa basıncını bu ayara göre yapmaktadır.
  • DOUBLE CUT : eğer malzemeniz çok kalınsa bu sekmeyi tikleyerek,kesimin aynı noktalar üzerinden 2 kere yapılmasını sağlayarak temiz bir sonuç alabilirsiniz.

3)Registration Mark Ayarı Nasıl Yapılır?

'Registration Mark Window' olarak geçen bölüm programın sağ üst ıkonlarından sağdan 4.'südür.


Makine ile yaşanan en büyük problemler bu özelliği ile ilgilidir.Öncelikle Bu makine baskı yapmaz,parti-organizasyon veya etiket için kullanıcak arkadaşların en çok merak ettikleri konu bu oluyor.Baskıyı printer'ınızda alıp,kesimi bu makinede yaptırabilirsiniz.Baskıyı almadan önce deseninize register mark dediğimiz bölümden kordinat çizgilerini vermeniz gerekiyor.Makine kafası üzerindeki optik göz sanıldığı gibi deseni görüp kesime başlamaz,onun tek algılayabildiği kılavuz çizgileride dediğimiz register marklardır.Bunların kordinatlarına göre kesim işlemine başlar.

#Registermark tiplerini ilk sekmedeki ayardan seçebiliyorsunuz ben genellikle 3 köşeli olanı tercih ediyorum.alttaki sekmelerden;

LENGHT : Çizginin uzunluk ayarıdır
THICKNESS : Çizginin kalınlık ayarıdır.Register markları okutmakta problem yaşayan arkadaşar öncelikle kalınlığını arttırarak optik gözün daha kolay algılamasını sağlamalıdırlar.

Bunun altındaki paremetrelerden kılavuz çizgilerinin köşeye olan uzaklığıklarını ayarlayabilirsiniz.Tavsiyem eğer malzeme probleminiz yok ise çizgileri kenardan biraz uzaklaştırabilirsiniz.Böylelikle makineye malzemeyi bağladığınızda çizginin kafanın altındaki optik göz sınırları dışında kalma ihtimalini düşürür ve daha kolay algılama yapmasını sağlarsınız.

4)Registration Mark İşlem basamakları nelerdir?

  1. İlk başta bahsettiğim gibi önce kesmek istediğiniz görseli çizmelisiniz.Bir Jpeg resmide kullanabilirsiniz fakat mutlaka kenar çizgileri vektörel olmalıdır.Optik göz resmi görerek işlem yapmaz sadece kılavuz çizgileri ve programdaki vektörel bilgilere göre hareket eder.Bu kesici dediğimiz tüm makinelerde bu şekildedir.
  2. Desenin kenarlarına ,register mark bölümüne girerek kılavuz çizgilerini oluşturmalısınız.
  3. Desenin ekranda görüldüğü gibi kılavuz çizgileriyle beraber çıktısını almalısınız.Silhouette Studio üzerindeki print bölümünü bir yazıcı bilgisayara bağlayarak kullanabilirsiniz.
  4. Çıktısını aldığınız deseni bilgisayarda görüldüğü şekilde ve doğrultuda makineye yerleştirin ve aynı desen üzerinden(kılavuz çizgili haliyle) makineye programdan kesime gönderiniz.
  5. Makine öncelikle köşelerdeki kılavuz çizgilerinin üzerine gelerek okumaya çalışır ve daha sonra deseni kesmeye başlar.(çizgileri okuyamazsa hata verir).
5)Program Üzerinden Desen Çizimi Nasıl Yapılır?

Makinede ki diğer ikonlar klasik olarak çizim yapmakta kullanılır.Herhangi bir grafik programı kullanan birinin problem yaşayacağını sanmıyorum.Yeni başlayanlarda program üzerinde alıştırmalar yaparak kısa sürede çözebilir.Program üzerinden kendiniz desen çizebilirsiniz veya hazır desenleri kullanabilirsiniz.



4 yorum:

  1. Merhaba, yurt dışında bir arkadaşım vasıtasıyla silhouette cameo getirtmeyi düşünüyorum. Tavsiye edeceğiniz almam gerekn ek parçalar & aksesuarlar var mıdır, örneğin mat seti vs var, zaten içinden çıkıyor almaya gerek var mıdır? Bir de sistemde ücretli çizimler dışında ücretsiz çizimler de var mı? İyi çalışmalar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yorumu yanıtladım diye hatırlıyordum ama şimdi farkedebildim.sizin için geç kalmış olabilirim,belki diğer almayı düşünen arkadaşlara yardımcı olur.Sistemin kütüphanesinde dediğiniz gibi ücretli çizimler bulunuyor bunun yanında mail adresinizde hesap açtığınızda her hafta ücretsiz olarak belirlenen bir çizimi indirebiliyorsunuz.Ek aksesuar olarakta bıçak tutucu ve bıçak(kullandıkça köreliyor),birde asetat yada mat dediğimiz yapışkanlı bir halısı var(kullandıkça yapışkanı azalıyor) ekstra bunlardan alabilirsiniz :)

      Sil
  2. bu programı nasıl indereceğim. ürünü neten satın aldım CD vs çıkmadı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://www.silhouetteamerica.com/software

      Bu linkten indirebilirsiniz ama sifir aldiysaniz mutlaka cd cikmasi lazimdi.

      Sil

Bunlarda Dikkatinizi Çekebilir?? :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...