29 Temmuz 2016 Cuma

MutFaK DOLabI kAPLaMa

Geldik bir yenileme projesine daha..Ama bu iş için ustalık eserim diyebiliriz :)

Annemin yine yıllar yılı dert yandığı yazlık evimiz için bu yıl ufak tefek şeyler yapmayı başardık.son hamle olarak mutfak dolaplarını beyaza döndürmek kalmıştı.

a)Bu plan için önce kapakları değiştirmeyi düşündük ama amerikan mutfak olduğu için kasa kısmı gözüküyordu ve orası kahve kalırsa kapakları değişmenin hiç bir anlamı olmayacaktı.

b)İkinci olarak meşhur polisan x1 su bazlı boya ile boyamayı düşündük.Bundan da dolap işinden anlayan bir kaç kişinin özellikle salim eniştem'in :) bu kapaklara boya tutmaz,soyulur,öyle olur,böyle olur demesi üzerine vazgeçtik.
c)Ve son çare olarak suya ve ısıya dayanıklı folyo ile kaplamaya karar verdik.Şimdi sırayla aşama aşama anlatıp en sonda #folyo kaplama ile ilgili püf noktaları vereyim.

Mutfak dolaplarını ölçerek ortalama 1x7 metre yeteceğini hesaplayıp instagramdan  #renklendirhayatını profilinden sipariş geçtim.Şu konuda da uyarayım ,İnstagramdan alışveriş konusunda her sayfaya güvenmemek gerekiyor ama dediğim sayfaya bakarsanız bir çok referans mevcut,o yüzden gönül rahatlığıyla sipariş verdim,herhangi bir problem de çıkmadan ertesi gün kargoya verdiler ve malzememiz 2 gün içinde bana ulaştı.Biz parlak beyaz modeli tercih ettik.

Bu işi yapmaya karar vermiş arkadaşlara şunu söylemeliyim ki düşündüğünüzden biraz daha zor olacak.Biz hem acemi olduğumuzdan hem kısıtlı zamanımız olduğundan baya bir hırpalandık:)yaptığımız işlem prosedörü şu şekilde ;

ölçülendirme

  1. Kaplanıcak kapaklar ve kasa iyice temizlenmeli.Kalan en ufak bir yağ lekesi folyonun yuzeyinde çıkıntı olarak kalır.
  2. Kulpları çıkarın,kapakları sökmeniz mümkünse sökün,kaplamak daha kolay olacaktır.
  3. Kapaklar ve kasaya göre önce ölçülendirme yapın ve folyonun arka yüzeyinden bu ölçülere göre çizim yaparak,folyoyu parçalayın.Rastgele kesim yaparsanız folyonuz yetmeyebilir.
  4. Folyoları kaplamaya en az 2 kişiyle başlayın,hava kabarcığı bırakmamaya gayret edin ve sabırlı olun :)
  5. Kaplama bittikten sonra vidaları yerine yerleştirip dikkatli bir şekilde folyo üzerinden delikleri açıp kulpları geri takabilirsiniz.
Biz bir takımız :)
Gelelim püf noktalarına:
Amelelikte sınır tanımayız :)
  • Kaplayacağınız alanı folyoyu yapıştırmadan önce cam sil şişesinin ucu gibi püskürterek su atan bir şişedeki suyla hafif ıslatın.Bu işlem folyoyu zeminde daha iyi kaydırmanızı ve hava kabarcıklarını kolay kaybetmenizi sağlar.Abartıp zemini sırılsıklam da yapmayın bu seferde folyonun yapışkanını öldürürsünüz:)
  • Profesyonel adı ragle olan malzeme veya kredi kartına benzer bir kartla folyonun muntazam bir şekilde yapışmasını ve oluşan hava kabarcıklarını yanlara doğru çekerek yok olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Folyoyu kaplamak üzere parçalara ayırırken mutlaka paylı kesin,yapıştırırken hafif kaydırsanız bile bu pay sizi kurtaracaktır. 
  • Kapakları kaplarken sadece görünen kısmını kaplasam yeter diye düşünmeyin mutlaka içe doğru yapıştıracak şekilde kaplayın.Bu kenarların daha muntazam durmasını sağlar.
  •  En zorlanacağınız yerler köşeler ve kıvırma alanları olacaktır.Geniş alanlarda ne kadar tek parça olursa o kadar iyi gözükür diye düşünmeyin,folyoyu parçalara ayırarak yapıştırmak daha kolaydır.Diğer türlü başta yapılan en ufak bir kayma veya oluşan kabarcık sona doğru daha beter bir hal alır ve düzeltmeniz neredeyse imkansız olur.
  • Kabarcık çok bırakmanız durumunda Folyoyu bir kaç kere kaldırıp yapıştırabilirsiniz fakat özellikle kıvrım yerlerinde tek seferde yapıştırmaya çalışın yoksa yapışkanı tutmuyor.
  •  Köşelerdeki fazlalığı kesim işlemini maket bıçağı ile değil,makas ile yapın,daha düzgün oluyor.
  •  Bir kişinin yapacağı iş değil kesinlikle en az iki kişi olmalı.(Halil abiciğime burdan teşekkürler:)
  • Aldığım folyonun bir yüzü beyaz iken yapışkanlı olan kısmı griydi,bu yüzden alttaki rengi kapatmada herhangi bir problem yaşamadık.Bu bütün renkler için geçerli,alttaki dolap siyahta olsa beyaz folyo ile kaplayabilirsiniz.


#fayansarasıfolyokaplama

#porselenkulp


Bu değişime ekstra olarak dolap kulpları porselene çevrilip,fayans arası da çini desenli folyoyla kaplanırsa çok daha şık durur,benim zamanım olmadığı için onları yapamadım ama bir daha ki anneme gidişimde o işlemleride bitiricem :)





Biz resimlerdeki mutfagımızı bir buçuk günde kapladık ama neredeyse hiç ara vermeden yaptık.Ben 2. günün sonunda kolumla sırtımı hissetmiyordum öle diyim ,siz ne kadar yorulduğumuzu anlayın :)Ama değdi mi derseniz gerçekten değdi.Bitirdikten sonraki annemin gözlerinde gördüğüm mutluluk hiç bir şeye değişilmezdi..





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bunlarda Dikkatinizi Çekebilir?? :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...