23 Mayıs 2019 Perşembe

Bebişimizin Sünnet Macerası

Son zamanlarda erkek bebek annelerinin sıkça duyduğu küçükken sünnet ettir büyüyünce tranva oluyor hem bir haftada iyileşiyor muhabbetinden bizde payımıza düşeni aldık tabikiJ

Aslında bende küçükken yaptırma taraftayım, ilk önce 2 aylık yaptırmak istedik ve çocuk cerrahına götürdüğümüzde daha çok küçük biraz daha büyüsün en azından 5 ayı doldursun dedi. Bence bu doktorun şahsi görüşü,bazı doktorlar doğar doğmaz yapmayı bile öneriyor, bazıları yaşını alsın diyor, tek ortak nokta 2-5 yaş arası yaptırılmaması yönünde diyebiliriz.

Neyse gel zaman git zaman biz geldik beşinci aya, bu sefer tekrar farklı bir doktora götürdüğümüzde direk sünnet günü verdi. Bir mübarek Cuma günü devlet hastanesinde yaptırdık sünnetimizi. (yaşadığımız yerde özel hastane yok maalesef ve doktoru da baya övdüler,Ardahan devlet hastanesinde cerrah Hasan Hoca bilenler biliyordur, Ardaha'nın sünnetçisi diye namı varJEğer tercih hakkınız varsa sünneti çocuk üroloji doktoruna yada çocuk cerrahına yada en çok sünnet yapan cerrahına sünnet yaptırılması öneriliyor.Hasan hocada haftalık ortalama 10-15 sünnetle nam yapmış bir doktorumuz J


Öncelikle uyuşması için bir iğne yapıyorlar,bu iğnede baya ağladı oğlumuz. Sanırım özelde bu iğneden önce bir krem sürdükleri için bu iğneyi de hissetmiyorlarmış. Yarım saat sonra sünnet için çağrıldı, annesinin girmesini istedi doktor ama ben dayanamıcağım için tabiki giremedim, annanesi girdiJ  Lokal anesteziyle sünneti yapıldı, (bebişlerde özellikle lokal anestezi yapılması taraftayım, çünkü bünyeleri genel anesteziyi kaldıramayabilir nitekim bir tanıdığımızın oğlunu genel anesteziden çok zor uyandırdılar) doktor hissetmiceğini söyledi ama oğlum yinede sünnet sırasında baya ağladı(ayakları ve kolları tutulduğu içinde olabilir) Ve 15 dakikada bitti sünneti.

Biz ne kadar ısrar etsekte doktor kremlerin iyileşmeyi geciktireceğini söyleyerek hiç krem vermedi sadece ilk 3 gün 6-7 saate bir calpol verebilirsiniz, 3. Günde ılık suya oturtun pansumanı sökün yavaşça, içine doğru giderse de çıkartın dedi.Tabi her şey doktorun yada ilk gün zor olur sonra geçer diyenlerin dedikleri gibi kolay geçmedi, artı biz pinpirikli bir aileyiz özellikle sağlık ve oğluşumuz konusunda her şeyi kafaya takma huyumuz var maalesef.

Yarım saat sonra hastaneden çıkıp eve gittik. Anesteziden dolayı oğlumuz yaklaşık 4 saat herhangi bir problem yaşamadı eve gelince uyudu direk, daha sonra sanırım ilk çiş ve anestezinin etkisinin geçmesiyle bir anda yaygarayı kopardı, hemen kucağa alıp emzirerek sakinleştirdik ve calpoldan verdik. Pipisi pansumanın altında kaldığı için ilk gün hiçbir şey göremedik, sadece çişini yaptığı sıralar ağlamaya başlıyordu (yani sadece ilk çişin de ağlıyor diyenlere inanmayın bizim 3 gün sürdü bu süreç).

2.gün pansumanı, kakasını yaptığından dolayı kirlendi bizde mikrop kapmasın pansumanı değişsin diye doğru hastaneye gittik, hafta sonu olduğu için acilde pansumanı değiştirdiler ve orda ki görevli herhangi bir problem olmadığını söyledi ama pansumanı açınca gördük ki pipisi içine doğru gitmiş düğme gibi gözüküyor. Tabi yine aldı bizi bir telaş, pazartesiyi zor yaptık ve doğru sünneti yapan doktora tekrar götürdük. Doktorda iyi ki gelmişiniz derisinde yapışma olmuş deyip birden deriyi cırt diye çektirdi,bir anda ben refleks olarak doktorun kolunu tuttuğumu hatırlıyorum,o anda tabi oğluşumuz yine bastı çığlığı. Babası noluyo falan derken doktor aşırı rahat şekilde 5 dakika ağlayıp susacaktır diğer türlü tekrar operasyona almak gerekirdi dedi.Tekrardan pipisinin yapışmaması ve iyileşmesi için dışarıda durması gerektiğini bunu pipisine bastırarak masaj yapıp içine girerse çıkartarak olacak diye uyardı. Ben basamam öyle falan deyince pipinin bu hareketi yapmadan önce uyuşması için bir krem verdi.(anestol pomad)

Bir 10 gün kadar kremi kullandık, içine kaçma pek olmadı bu sürede şükür .Bir gün sonra küvete ılık suya oturtturduk, dikişlerinin bazıları bu ilk suya oturmasında düştü.ilk günler pipisinin etrafının rengi ciğer gibiydi, gitgide normale dönüyor. Ayrıca ilk hafta pipisinin altına doğru sari bir şeyler birikiyor, ilk önce enfeksiyon sandık ve doğruu doktora :D Doktor bunun normal ve iyileşme belirtisi olduğunu söyledi. Bu sarılıklar kuruyup, ılık suya oturttuğumuzda düşücekmiş. Daha hızlı kuruması için göz için kullanılan teramisin diye minnak bir krem verdi. Bunu günde 1 kereden fazla sürmemeliymişiz birde bol bol bezi açık kalsın havayla temasla daha kolay iyileşiyor dedi.


Hepsini uyguladık, özellikle bezin açık kalması iyileşmeyi baya hızlandırıyor. Tabi o arada kazalarda oluyor, çişini oraya buraya yapabilir :D Bezi de bağladığımızda yapışmaması için bilinen en klasik yöntem kağıt bardağı dibini çıkartıp pipinin çevresine yerleştirdik birde bir beden büyük bez kullandık. Yani yaklaşık 15 gün sonra rahata kavuştuk diyebilirim. Her gün yada 2 günde bir ılık suya oturtuk, bu arada dikişlerinin çoğu düştü, birkaç tanesi uzun vadede düşüyormuş, endişelenmeye gerek yokmuş. Suya oturtmalarda bebişi hasta etmemek için mutlaka oda sıcaklığını biraz yükseltmek gerekiyor, biz doğalgaz haricinde bebeğimizi yıkarken odasında ekstra elektrikli küçük bir ısıtıcı kullanıyoruz bunun için.

Sonuç olarak tombik ve beyaz tenli bir oğlunuz varsa süreç biraz daha zor geçiyor çünkü ciltleri daha hassas. Kişisel tavsiyem 3-6 ay arasında lokal anestezi ile sünnet yapılması bence en uygunu. Büyüdükçe ve bebişler dönmeye başlayınca problemler artabilir, ayrıca sünnet doktoru iyi seçilmeli, mümkünse de özel hastane tercih edilmeli.Birde eğer kanama oluyor (sızıntı şeklinde bile olsa) ve durmuyorsa mutlaka doktora götürülmeliymiş.(bizde böyle bir şey olmamıştı). Ailece baya stres olduk acaba yanlış mı yaptık kendini ifade edince mi yaptırsaydık diyede düşündük ama bir süre sonra iyi ki yaptırmışıza döndü olay :) 

Veeee 15 günün sonunda Oğluma sünnet mevludü yaparak bu macerayı taçlandırmış olduk :D





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bunlarda Dikkatinizi Çekebilir?? :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...