21 Mayıs 2019 Salı

Çalışan Anneler için Doğum Prosedürleriyle ilgili Akla Takılanlar..

Doğum İzni toplam kaç gündür?

Doğum izni doğumdan önce 4 hafta doğumdan sonra 4 hafta olmak üzere toplam 8 haftadır.(tekli gebeliklerde bu şekilde).Doğumdan önce 32.hafta itibariyle çalışabilir raporu alıp 37. Haftaya kadar çalışabilir buradaki çalıştığınız süreyi doğum sonrası izninize ekletebilirsiniz.

32. Hafta Çalışabilir Raporu ne zaman alınır?

32. hafta çalışabilir raporunu 32+1 veya 32+2 de alabilirsiniz.Resmi mevzuatta da 32. Hafta bitiminde olarak geçmektedir.Ben 32+1 de almıştım.Örneğide aşağıdaki gibidir.Doktorlar raporu sistemden direk sgk’ya göndermektedir,normalde kurumunuza vermek için herhangi bir belge götürmenize gerek yok kurumda sgk sisteminden otomatik olarak görür ama yine de işinizi sağlama almak için e-belgenin çıktısını veya aşağıda örneğini eklediğim şekilde bir yazıda doktorunuzdan isteyip kurumunuza götürebilirsiniz.
32.Hafta Çalışabilir Raporu
32.Hafta Çalışabilir Raporu Üst Yazı
32.Hafta Çalışır raporundan sonra alınan raporlar doğum sonrasına eklenir mi?

Malesef ki çalışır raporu aldığınız günden sonraki raporlar (başka bir bölümden olsa dahi) doğum izninize eklenmez.Mevzuatta fiilen çalışılan günün ekleneceği belirtilmiştir.

32.Hafta Çalışır raporundan sonra yıllık izin alabilir miyim?

Bir önceki soruda dediğim gibi mevzuatta fiilen çalışılan günlerin doğum sonrasına eklenebileceği belirtilmiştir.Yıllık izin yasal olarak fiilen çalışılan süre sayılmaktadır,yani alabilirsiniz ve doğum sonrasına izniniz eklenir J

32.haftadan 37. Haftaya kadar çalışır raporu aldıktan sonra arada doğum öncesi iznine ayrılabilir miyim?

5 hafta daha çalışabilir raporu almanıza rağmen bu haftalar içinde herhangi bir nedenle doğum öncesi iznine ayrılmak istediğinizde izne çıkabilirsiniz.Doktorunuza gidip doğum öncesi analık çalışamaz raporu almanız gerekmektedir.
Doğum Öncesi Analık Çalışamaz Raporu
Hamilelikte Kaçıncı haftaya kadar uçağa binebilirim?

35. hafta bitimine kadar uçağa binebilirsiniz.Bu haftaya kadar bazı uçak firmaları doktor raporu istemediklerini belirtseler de siz yola çıkmadan mutlaka raporunuzu alın.Raporda o günkü haftanız ve hangi güne kadar uçağa binebileceğiniz yazmalıdır.(Gebe 34+1 günlük hamiledir,17 Temmuz 2018’e kadar uçağa binebilir gibi…)Rapor 7 gün için geçerlidir. (Ben sunexpress ile yolculuk yaptım sadece kaçıncı haftada olduğumu sordular rapor istemediler, ama her ihtimale karşı tabiki raporumu almıştım:)
Hamilelik Uçağa Binebilir Raporu

Doğum Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Doğum parası çalışan annelerin hamilelik için izine ayrıldıktan sonra sgk tarafından yatırılan toplu maaşlarıdır.Bunun için ekstra bir belge gerekmemektedir.Doğumu yaptığınızda hastaneniz otomatik olarak doğum belgesini girer ve iş-göremezlik raporunuz oluşur.Hastaneden çıkarken hem doğum belgenizi hemde sgk e-rapor çıktısını isterseniz daha sonra takibinde kolaylık olur.Doğumdan sonra iş yerini arayıp sistemlerinde gözüküp gözükmediğini mutlaka sorun,bazen sorun çıkmaktadır.Sorun çıkarsada sgk rapor çıktısını iş-yerinize gönderip durumu düzeltebilirsiniz.

        
sgk Doğum Sonrası Çalışamaz Raporu
Doğum Raporu

Doğum Yardımı Nedir,Nasıl başvuru yapılır?


Doğum yardımı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından tek sefere mahsus olarak yapılan bir yardım ödemesidir. Bu yardım çalışan, çalışmayan ve Türk vatandaşı olan her kadına verilmektedir. Doğum yardımı ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve üçüncü çocuk için 600 TL olacak şekilde tek seferlik ödenmektedir.Doğum belgeniz ile eşiniz yada siz sgk’ya başvuru yapıyorsunuz,sgk ödemeyi annenin tc’si üzerinden ptt’ye yatırıyor.

Süt Parası Nedir,Nasıl başvuru yapılır?

Çalışan bir anne bir diğer yardım ödeneği olan süt parası yani emzirme ödeneği olarak da 149 TL alabilmektedir. Süt parası veya emzirme ödeneği adı altında verilen ödenek Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışan SSK mensubu sigorta sahiplerine verilmektedir. Bu ödeneği sigorta sahibi anneler ve sigorta sahibi babaların eşleri 1 defaya mahsus olarak almaktadırlar.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bunlarda Dikkatinizi Çekebilir?? :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...