4 Kasım 2012 Pazar

Gelelim ilk İzlenimlere

Yurdu bulmakla bitmiyordu stres,geldim tamam rahatım diyemiyorsunuz.Yerleşme ve düzeni oturtma dönemi de oldukça çetrefelli geçti.İlk olarak meraktan ölmek üzere olan ailelerimize haber vermemiz gerekiyordu,ilk aklımıza gelen internete girmek oldu,birinci şoku burda yaşadık.Koskocaaa 1500 kişilik kapasiteli,avrupa birliği üyesi olan bir ülkede yurtta  kalıyorsun ve internet KABLOLU.Bizim ne kablomuz var ne bir şey,üstüne internete girmek için kayıt oluyorsun,24 saat içinde açılıyor.Türkiyede evlerde kalmadı kablolu net  bunlar halaaaaaa...Neysem biz internetten ümidimizi kesince hat olayına odaklandık.Ertesi gün kendimizi hemen attık dışarı,hat almalıydık,yanımızda yüklü miktarda para vardı en acilinden hesap  da açtırmamız gerekiyordu,allah korusun parayı bir düşürsek sonumuzu ne olur bilemicem.

Sanırım kızların şansıyla işlerimiz yolunda gitti,benim şansıma kalsaydı düşünemiyorum :)İkinci gün yurda döndüğümüzde hattımızı almış,paramızı yatırmıştık,ekstradan yurda kayıt olup yurt parasını ödemiştik,bir de hayati önemi olan internet kablomuzu da bulmuştuk hatta Türk Pratik zekasını kullanarak her odada bir kablo girişinin olduğunu(bu da ayrı bir saçmalık,2 kişilik o dada bir giriş var) önceden tespit edip kablonun yanında birde switch(çoğaltıcı) aldık,bu işlem yasal mı değil mi hala bir fikrimiz yok,koca yurtta bu sistemi kullanan çok az kişinin olduğunu da belirtmek isterim:)
Yurda döndüğümüzde okulumuzun bize yardımcı olmaları için gönderdiği
arkadaşların notuyla karşılaştık,resepsiyondaki amca bizi görür görmez elimize bir kağıt tutuşturdu,İngilizce yazılmış notta yarın okula gitmemiz gerektiği ve buluşmanın yeri ve saatiyle ilgili bilgiler bulunuyordu.Aldık notu yukarı çıktık,odaya girerken notu yazan arkadaşlar çıkageldi.Natalia ve Paul adında iki adet body'mizle de tanıştık.Paul mükemmel ingilizce konuşan doktora öğrencisi olup şuanda bizim bir dersimizde öğretmenimiz konumunda (ilk başta onun ingilizcesi karşısında kendimizi bir ezik hissettik anlatamam,sonra anadilinin ingilizce olduğunu öğrenince rahatladık:),Natalia da bizim bir dersimizin hocasının asistanı,çok tatlı,her konuda bize yardımcı olan bir kız.

Bundan sonrasını biraz daha genel geçeyim yoksa bitmez bu yazı arkadaşlar,okula gittik hocalarımızla ve erasmusla ilgilenen kişilerle tanıştık.İnanırmısınız kendi üniversitemde görmediğimiz ilgiyi alakayı burda gördük.Okulda da hemen popüler olduk.Tuğba kapalı olduğu için nereye gitsek hemen dikkat çekiyoruz,bir de ingilizce konuşunca herkes bizim yabancı öğrenciler olduğumuzu anlıyor,üçümüzü birlikte görenin de ilk yorumu  'are u from Turkey?' oluyor.Slovakya' da bir çok Avrupa ükesinin aksine Türkler seviliyor,çoğu Turkiye' de tatil ya da iş için bulunmuş,en bildikleri yerler İstanbul,Antalya,İzmir,Kuşadası.Herşeye rağmen buraya alışmanın kolay olduğunu kesinlikle söyleyemem,bizden oldukça farklı yaşayış tarzına,kültürüne ve toplum bilincine sahipler.Paylaşmak istediğim enterasanlıklar da şunlar:
  • Yemek olayı büyük bir problem,herşeye domuz koymuşlar tamam müslümanız domuz günah ondan yemiyoruz ama günah olmasa da yenilecek gibi bir şey değil.Ben hayatımda bu kadar iğrenç kokan bir yiyecek hatırlamıyorum.Tavuklu menüler en pahalıları,danaya ne oldu derseniz daha dana eti göremedim ben.Bir de sarımsak olayı var ki hiç sormayın,abartmıyorum yemeği geçtim ekmek,salam, peynir dahil herşey sarımsaklı.Bir süre direndik ama sonra teslim olduk biz de bu düzene :)
  • Marketten çıkarken fazladan poşet alalım lazım olur evde çöp poşeti yaparız durumu burda sadece bir efsaneden ibaret:)Aldığınız her poşet için ekstra ücret ödüyorsunuz,Müşteriler bu yüzden poşetlerini yanlarında getiriyorlar.İlk başta saçma bir uygulama olduğunu düşünsem de şuanda mantıklı geliyor,insanları israf yapmamaya yönlendiriyor.
  • Geleli 1.5 ay oluyor bir tek kedi görmedim,nerde bu kediler çözemedik.Dahası herkesin elinde köpek çoçuk niyetine ona bakıyorlar resmen.
  • En iğrenci bu madde:sümkürmek çok normal karşılanıyor burda ama öle az sesli olanından düşünmeyin baya bildiğimiz haşıııırrttttttt diye bir sesle sınıfta,yemekte,konferansta,yolda,otobüste karşılaşabilirsiniz.
  • Herkesin merak ettiği İçki olayı gerçekten de çok ucuz,Sudan ucuz tabiri bu ülkeden bile çıkmış olabilir:)
  • Bunu da takdir ediyorum:Trafik kuralları hayati öneme sahip burda, tecrübeyle sabittir..Bir gün yurttan okula gidiyoruz,koskoca kamyon durup yol verdi.Tabi bu dediklerim yaya yolu üzerinde geçerli,eğer yaya yolu dışındaysanız 10 kişide yola atlasanız ezer geçer valla:)
  • Evlerin çatılarında pencereler var,sanırım güneş az gördükleri için bu şekilde max. faydayı sağlıyorlar.
  • İlginçlerden biride tabela kültürü yok,ne okulun okul,ne hastenin hastane,ne dükkanın dükkan ne polis merkezinin polis merkezi olduğu anlaşılıyor.Sanki herkes herşeyin yerini biliyor,kapıdan anlamın mümkanatı yok.
  • Son olarak artık kimin umurunda bilmiyorum ama,dünyanın en güzel kızları burada bulunuyor.1.70 boy altı neredeyse yok,allah özene bezene yaratmış nazar değmesin :)Erkeklerin de  hakkını  yemeyelim onlarda gayet iyiler,herkes sarışın renkli gözlü.Benim gibi koyu renk göz ayrıcalık sayılıyor o derece:):))

6 yorum:

  1. slovakya da telefon almayı düşünen, (hani yurtdışı ya ucuz falan olur diye düşünen insanlar like me :) ) arkadaşlara ne diyeblirsin. Fiyatlar taksitler vesaire. Bu bahar orada olacağım ilk androitimi almak istiyorum da note 3 mesela şuan 650 euro bratislava da değilim banska bystrica da okul sence bu fiyatta bir telefonu bütcem kaldırabilir mi .

    YanıtlaSil
  2. www.alza.sk sitesinden fiyatlara göz atabilirsin..sk:slovakçadır para birimi euro gösterir,.cz:sağ üstte dili ingilizce yapıp istediğin modele bakabilirsin ingilizcede sayfanın sonu alza.cz'ye döner,para birimi çekcumhuriyetinin para birimi oluyor,ona dikkatet.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, Slovakya ile ilgili paylaşımların için çok teşekkürler. Ellerine sağlık:) Bende 2014 ocak sonu Bratislav'ya gideceğim erasmus ile. Herkes gibi kafamda binlerce soru var. Gerçi yazılarında hemen her şeyi yazmışsın gibi görünüyor. Ancak merak ediyorum Brastislava'da 3 ay yaşamak için aşağı yukarı ne kadar tl gerekir ortalama olarak? Hibe yetmeyecek gibi görünüyor yazdıklarına bakılırsa. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben 4 ay için yaklaşık toplam 3000 euro harcadım,bunun içine her şey dahil,biraz abarttığımı da itiraf edeyim.Alışveriş gezme tozma,uçak biletleri,gece hayatı falan derken benden baya gitti.2000 euroda standart yaşayabilirsin.Yalnız yurt ücretimin aylık 50 euro olduğunu belirteyim.300 euroya bir evde kalırsan daha çok gider.

      Sil
  4. Şu anda Polonya'da Erasmus öğrencisiyim ve yazının sonundaki enterasanlıklar maddeleri aynen Krakow içinde geçerli (Tek fark burada tabelalarımız var. Ufak tefek olsalar da arayınca onları bulabiliyoruz) Özellikle bazı maddeleri okurken çok eğlendim :)

    YanıtlaSil

Bunlarda Dikkatinizi Çekebilir?? :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...