10 Kasım 2012 Cumartesi

Slovakya Yolcularına Bilgiler(ben yandım siz yanmayın:)

Erasmus sınavından sonra Slovakya çanları benim için çalmaya başladığı andan itibaren herkes gibi bende internette forum sitelerini günlerce araştırdım ama ne hikmetse bütün ülkelere giden arkadaşlar tecrubelerini paylaşmışlar slovakya'ya gidenlerden ses yok,ben de gezerken gidenlerin yorumlarından 3-5 bilgi edinebilmiştim sadece.Şuan o durumda olup bu yazıyı okuyan bir arkadaş varsa emin olun sizi benden iyi anlayanı bulamazsınız,ben yandım siz yanmayın arkadaşlar buyrun okuyun:)Yaşadığım zorluklardan yola çıkarak geniş bir açıklama yapmaya çalışıcam yinede sorularınız olursa ulaşabilirsiniz,yardımcı olmaya çalışırım.

  • Öncelikle Hala aklında 'hangi ülkeye gitsem? sorusu olan varsa ilk başta amacınızın ne olduğuna karar verin derim.Eğer ben avrupayı gezcem diyorsanız kesinlikle slovakya,zaten haritadan yerine bakarsanız mükemmel bir locationa sahip,her yere tren veya otobüsle çok ucuz fiyatlara gidebilirsiniz.Türklere karşı da diğer avrupa ülkelerinde olduğu gibi herhangi bir ön yargıları yok tam tersine türkleri çok seviyorlar.
  • Uçak konusunda Türkiyeden slovakya'ya geliş probleminiz olabilir.Slovakya'nın başkenti Bratislava'da havaalanı olmasına rağmen türkiyeden fiyatlar oldukça uçuk vaziyette,o yüzden aktarma yapmanızı öneririm.Biz viyana'ya gidiş-dönüş 500 tl'ye

biletimizi almıştık.Viyana'dan da hava alanının hemen önünden kalkan bratislava otobüsleri mevcut.Otobüs için bileti havaalanı içindeki bus information yerinden alabilceğiniz gibi otobüse binerken de alabilirsiniz.Ayrıca şunu da belirteyim otobüsleri kullanırken bagajınız başına 1 euro veriyorsunuz,saçma ama mecburi bir uygulama.Otobüs sizi bratislava otobüs terminalinde bırakıyor,burdan istediğiniz her yere şehiriçi veya şehirler arası otobüs bulmanız mümkün.

  • Önemli bir diğer konu da gelicek arkadaşlar mutlaka araştırmıştır malesef slovakya için sadece vize almak yetmiyor,3 ayı geçen ziyaretler için oturma izni almanız lazım.Oturma iznine Türkiye'den başvurmanızı öneririm,çünkü gereken belgelerin slovakyaya çeviri işlemi olsun sağlık sigortası yaptırma durumu olsun slovakyada türkiyenin 2 katı kadar.Şöle bir durum var ki Oturma iznine Türkiye'den başvursanız da polis sizden burda medical check-in yaptırmanızı istiyecek.Bu yabancılardan tamamen para kazanmak için zorunlu koşulan bir prosedür.Bizde buraya geldikten sonra öğrendik,şuan bununla uğraşıyoruz 120 euro civarında birşey,bize oldukça yüksek geldi bu miktar altı üstü kan alıp bulaşıcı hastalığımız var mı diye bakıcaklar,ucuza yaptırmanın yollarını bulmaya çalışıyoruz ama sanırım kaçışımız yok,paşa paşa vericez bu parayı.
  • Gelirken de sakın orda ucuzmuş bunu da ordan alırım falan diye düşünmeyin,yok öle bir şey herşey pahalı.Getirebildiğiniz kadar eşyanızı getirin derim ben.Bu konuda da ek bilgi vereyim,pegasus bagaj sınırı 20 kg,thy bagaj sınırı 30 kg üstü için ekstra para ödüyorsunuz,ona göre ayarlayın kendinizi.Eşya olarakta nevresim,kozmetik malzemeleri,yiyecek(2-3 gün idare etcek hazır çorba,bisküvi falan),atkı,bere birde burda edindiğiniz yakın arkadaşlara vermek üzere Türkiyeden hatıra bikaç şeyi mutlaka yanınıza almanızı öneririm.Biz bunların hiçbirini almamıştık,baya para döktük burda.
  • Yemek olayın da biraz zorlanabilirsiniz,gerçi bir çok yerde döner-kebap dükkanları göreceksiniz ama eğer sahibi türk değilse içinde domuz olup olmadığını mutlaka sorun.Diğer yemek yerleri içinde bu geçerli örneğin Mc Donals da bile chicken menu aldığınızda içinden domuz jambon çıkıyor,siparişi verirken istemediğinizi belirtin.
  • Burda evrensel dilin ingilizce değil vucut dili olduğunu anlıyorsunuz.Slovakya Avrupa birliği ülkesi diye herkesin ingilizce konuştuğı bir yer olduğu beklentisine girmeyin,orta yaştan itibaren ingilizce konuşan bulamazsınız,ingilizce konuşabilenler sadece öğrenciler ve bazı hocalar.
  • İlgilenen için Türkiye'ye göre kıyafet çok pahalı,elektronik biraz daha ucuz diyebilirim.Alza elektronik alışveriş yapabilceğiniz en uygun ve en güvenilir mağzadır.Birçok avrupa ülkesinde şubesi de mevcuttur.Birde buranın kendi mağazası Mall var.Burda da fiyatlar iyi ama istediğiniz üründe son modelleri arıyorsanız,bulamayabilirsiniz.
  • Dersleri çok dert etmeyin hocalar yardımcı oluyorlar.İlk görüşmelerde sınav yerine proje hazırlama önerisini mutlaka söyleyin :)
  • Bu maddeyide sonradan ekliyorum yazıya,ilk başta nasıl oldu da unuttum bilmiyorum:)Para ve banka olayını araştırın arkadaşlar.Bence kesinlikle bir vakalet vermeniz gerekiyor.(vermeyenler burdaki türk konsolosluğundan uğraşmak zorunda kalabilir)Orda da şubesi olan bir bankadan hesap açtıralım diye düşünenler varsa kötü haber vereyim.Türkiyede açtırdığınız hesabınızı burdan göremiyorlar.Bizim hibemizi okul vakıf banka yatırmıştı,viyanadaki vakıf banka gidip parayı çekmeyi istediğimizde işlem yapamadıklarını önce tl hesaba aktarıp sonra havale yapmamız gerektiğini sölediler.Yaklaşık masrafıda 50 euro falan.Alternatif olarak aileniz verdiğiniz vakaletle parayı çekip western unionla da gönderebilir bu da 1000 euro için 80 euro.Bana kalırsa en mantıklısı ziraat ya da yapı kredi hesabınıza aileniz yatırsın,siz burdan çekin en az kesinti bu bankalarda.
  • Ayrıca bir visa kartınız mutlaka olsun,bankalardan heryerde geçiyor diye genelde maestro kart veriyorlar ama bu kartla internetten işlem yapamıyorsunuz.Gezmeyi düşünenler varsa hostel ve uçak biletleri için visa kart şart.Maestro kart her bankamatikten para çekmenizi sağlar,visa kart ise internetteki işlemler için gerekli.Türkiyeden aldığınız kredi kartını da kullanabilirsiniz ama yurtdışında kullandığınız için işlem ücreti kesiyorlar haberiniz olsun,öle az buçuk bir şey de değil.Kartlarınızı online bankacılığa açtırmayı da unutmayın,telefon numarası olarakta ailenizin tlfn nosunu verseniz iyi olur.Kendi nonuzu verip hattıda burda kullanamazsanız online bankacılığa girerken istedikleri şifreyi telfnunuza göndercekleri ve size ulaşamıcağı için mal gibi kalırsınız(like me :).Ailenizden birine giderse internttn falan alırsınız şifreyi onlardan bişekil.

Şuanlık aklıma gelenler bu kadar,daha sonra hatırlarsam yine eklerim yazıya.Ne olursa olsun,ne kadar zorluk yaşarsanız yaşayın emin olun pişman olmıcaksınız;)Hayatınız boyunca unutamıcağınız bir macera sizi bekliyor,iyi yolculuklar... :)

Vize ve oturum için gereken belgeleri bu linkten görebilirsiniz ;
http://admalzede.blogspot.com/2013/12/slovakya-erasmus-ogrencilerine-vize-ve.html#more

Tercüme büroları ve ortalama fiyat bilgisine bu linkten ulaşabilirsiniz;
http://admalzede.blogspot.com.tr/2014/01/slovakca-ceviri-burolar-ve-fiyat-bilgisi.html




63 yorum:

  1. Teşekkürler bayağı bilgilendim ancak ben Analitik Kimya yüksek lisans yapıyorum. Slovakya'da bölümle ilgili staj yapacak yer bakıyorum mümkün mü?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burdaki sanayi genelde otomotiv üstüne kurulu,kimya ile ilgili mutlaka vardır fabrika ama ben şahsen bilmiyorum.Birde gittiğiniz fabrikada ingilizce bilen birinin olmasına dikkat edin.Bu komik gibi gelebilir ama peugeot'nun fabrikasında bile ingilizce konuşan birini bulamadığımızı düşünürsek gerçekten önemli bir nokta oluyor:)

      Sil
  2. Merhaba ben 1 şubatta vize alabilrsem erasmusla Bratislava'ya gelicem.
    Sormak istediğim, buradaki vize işlemi + oturma izni alman toplam ne kadar sürdü?
    Bir de telefon işini ne yaptın? Oradan bir hat mı aldın?
    mail adresim bengusualemdar@gmail.com cevap yazarsan seviniri baya stres olmuş durumdayım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim vize işlemim 1 hafta sürdü,vizen çıktığı gün oturuma başvurabiliyorsun,oturumun sonucunu beklemiyorsun zaten,onlar gittiğin yerdeki polis karakoluna gönderiyorlar kalan işlemleri slovakyadan yaptırıyosun.burda orange ve O2 olmak üzere 2 hattan birini alabilirsin.tavsiyem O2'dir.

      Sil
  3. Merhabalar,
    Ben de 9 Şubat' ta erasmusla Bratislava' ya geleceğim. Yeşil pasaportum olduğu için benden vize istemediler. Oturma izni için gerekli evrakları söylediler ama konsolosluğun web sitesinde daha fazla belge var kafam karıştı siz tam olarak hangi belgeleri hazırlayıp oturma iznine başvurdunuz? Bir de bu belgelerin Slovakça olması gerektiği söylendi. Tercüme işleri çok pahalı mıdır? Son olarak ben orada Slovak University of Technology - Faculty of Electrical Engineering and Information Technology bölümünde eğitim alacağım. Bana yurt çıkmadığı için büyük ihtimalle eve çıkacağım. Sizce gideceğim yeri baz alarak nereden ev arayayım ?
    Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yeşil pasaportla 3 ay kalabiliyorsun,3 ayı geçkin kalmak için oturum almak lazım.Oturum içinde konsolosluğa mail atınca bir word belgesi göndermişlerdi şuan bulamadım.Ama önemli olan eğer sağlık sigortası orda yazmıyorsa onuda yaptırıp getirmeni tavsiye ederim.Bizim türkiye'de 70 tl ye yaptırdığımız sağlık sigortası için burda 120 euro aldılar arkadaşlardan.Ve bütün belgeleri kesinlikle slovakçaya çevirip getirmelisin,burda sayfabaşı türkçe-slovakça 25 euro,ingilizce-slovakça 20 euro.Birde bunlardan ayrı avrupabirliği üyesi olmadığımız için medical chech-in yaptırmak zorundaymışız.Bunu konsolosluktan söylemiyorlar,bizde gelince öğrendik burda.Malesef bunu burda polisin belirlediği 2-3 hastanede yaptırabiliyosun fiyatıda 140 euro.biz yaptırmamak için her yolu denedik ama sonunda mecbur yaptırdık vermiyolar oturumu.Bende aynı üniversiteninin malzeme fakültesindeyim,bizim fakülte bratislava değil o yüzden ev konusunda bölge öneremicem.Ama şunu söyliyim yurt için biraz daha zorla okulu,yurt aylık 50 euro falan iken evi 250-300 eurodan aşağı bulamazsın.umarım yardımcı olabilmişimdir

      Sil
    2. Merhaba,

      Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Oturma iznine Türkiye' den başvurabiliyoruz değil mi?

      Sil
    3. rica ederim,bi yararı olmuştur inş :)başvuruluyor türkiyeden,1 ay içindede evraklarını buraya gönderiyorlar.

      Sil
  4. Tekrar teşekkürler Admalzade. Abartısız belki 50-100 arası mail attım geri dönen olmadı, bir kere Slovakya olsun diye niyetlendim, sürekli Slovakya'dan birilerine mail atıp duruyorum. Couchsurfing sitesi vasıtasıyla ağırladığım Slovakyalı bir bayan arkadaş vardı en son çare ona yazdım, bu hafta içinde dönecek bana. Avrupa Gençlik Merkezi'nde mi ne çalışıyormuş, yardımcı olacağın söyledi, eğer bir faydası dokunursa bende gidecek arkadaşlara yardımcı olmaya çalışırım, staj yeri ayarlamak çok sıkıntılı keşke Dış İlişkiler Birimi staja gidecek olanlara da yer ayarlasa. Ben kafaya koydum gidip gezip geleceğim. Allah yardımcımız olsun.

    YanıtlaSil
  5. Bu arada e-mailimi yazayım da dediğim gibi belki faydamız dokunur; metinbicil@hotmail.com

    YanıtlaSil
  6. öncelikle bilgilendirici yazınız icin tesekkürler..bir arkadasım da slovakyada ve ilk ay masrafının bu mecburi saglık raporuyla oturma izniyle falan filan 1200 euro oldugunu soyledi..sizin ilk ay ne kadar masrafınız oldu acaba hersey dahil? bir de ben iki ay kalacagım staj hareket programından yaralarlanacagım o zaman da bu saglık raporunu oturma iznini falan almam gerekir mi?o zaman masrafım ne kadar olur?şimdiden tesekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. d tipi vizeyle 3 ay kalınıyor,daha az kalcağın için sağlık sigortası yada oturma izni almana gerek yok burdan vize işlemlerini halledip gidersin oraya gidincede 10 gün içinda yabancı polisine gitmen gerekiyor o kadar.en çok masrafın olduğu ay ilk ay diyebilirim :)ama senin bir çoğunu yapman gerekmediği için o kadar olmaz merak etme :)iyi yolculuklar dilerim..;)

      Sil
  7. Orada özellikleri hakkında ilginç bilgiler ile güzel cep telefonları. Bu harika
    telekupon

    YanıtlaSil
  8. Bu paylaşım için güzel bilgilendirici blog sayasinde

    YanıtlaSil
  9. İyi gunler Eylulde slovakyaya erasmus icin gidiyorum vizeye falan dun basvurduk ancak oturma izni icin evraklarin slovakcaya cevrilmesi gerektigini ve konsoloslukta onaylanmasi gerektigini soylediler. Sayfa basi 20euro. Benim sayfalari tercumanda cevirttirmem ise 28 tl. Yani 6 tane belge icin 500 tl harcamam gerekiyor. Siz bu sorunu nasil hallettiniz acaba bilgi verebilir misiniz acil olarak. Tesekkurler simdiden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sayfa başı 28 tl'ye çok iyi bulmuşun ama şuna dikkat et mühürlü tercüme olması lazım.Biz 150 tl'ye kapatmıştık.Ayni üniversiteden aynı okula giden 3 kişiydik evraklarımız tamamen aynıydı sadece isimlerimiz farklıydı,bu şekilde tercüma bürosuna anlattık '3 defa çevrilmesi gerekmiyor 1 kere çevirip isimlerimizi değiştirerek mühürleyebilirsiniz' türünden bir öneri sunmuştuk,onlarda kabul etmişlerdi.Bu şekilde bir çeviri ücretini 3'e bölmüş olduk.

      Sil
  10. Bu hic bizim aklimiza gelmemisti mantikli gercekten. Konsolosluktaki 20 eurodan kacamayacagiz sanirim neyse artik napalim :) tesekkur ederim gercekten

    YanıtlaSil
  11. Bu arada konsoloslukta ozellikle sordum oturum iznine burdan basvurmak istiyorum dedim evraklarinizin tarihi gecer uzun surer ordan basvurucaksiniz dediler bize

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sistem değişdimi bilmiyorum,konsolosluk(İstanbul) biz giderken tam tersine ordan başvurmanız zor olur burdan başvurup gidin demişti.Zaman problemide yaşamadık hiç.Orda size yardımcı olacak biri olursa bu resmi işlerde rahat edersiniz ama kendi başınıza İngilizce konuşarak polislerle falan anlaşılmıyor :D

      Sil
  12. Merhaba, önümüzdeki 2 dönem için ben ve 3 arkadaşım Slovakya'ya gideceğiz. Kafamız bazı konularda karışık. Yardım edebilecek olan veya yardımlaşmak isteyen varsa mail atarsa sevinirim. enbiyakoktas@hotmail.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bloğun facebook sayfası üzerinden mesaj atarsan soruların için yardımcı olmaya çalışırım.

      Sil
  13. benim slovakya ya gitmis biri olarak onerim cevirilerinizi burda degilde slovakyada cevirtmeniz. burda hem konsolosluga hemde cevirtmene odeme yapiyorsunuz oysa bratislavadaki ofis sayfa basi 25euro ya halledersiniz 2 hafta ya hallolur. saglik raporu icin ben kosice sehrinde 156 euro odedim 250 den indirmek icin 2ay ugrastik. bratislavada daha ucuza yapildigini duydum. ama herseye ragmen erasmus icin en iyi ulkelerden ingilizceyi dert etmeyin zaten erasmuslularla takiliyorsunuz. yurtta kalmayi tercih edin standartlari cok yuksek ve ucuz

    YanıtlaSil
  14. konsolosluk dışında özel bi' şirket vasıtasıyla vize almaya kalksak oturum işlemleri falan daha çabuk hallolabilr mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tüm belgeler hazır olunca vizenin çıkması 1 hafta sürer maksimum,önemli olan belgeleri hazırlama kısmı bu dönemde de uzun süren kısım karşı taraftan(erasmus için gidiyosan karşı okuldan) kabul ve konaklama belgesinin gönderilmesi işlemi oluyor.Sonra sigortada yaptırıp hepsini çevirtip konsolosluğa teslim ediyosun.Oturum işi için burdan halledemezsin,oraya gidince mutlaka yabancı polise gidip kendin uğraşman lazım.

      Sil
    2. kabul mektubunun gönderilmesi gerektiğini biliyodum ama konaklama belgesinin gönderilmesi hakkında daha önce bi' şey duymamıştım onu mutlaka gönderir mi okul bir de oturum işlemleri için çeviri falan gerekmiyor sanırım

      Sil
    3. Konaklama belgesini eğer yurt olayını okulun yada ordaki erasmus danışmanın ayarlarsa gönderiyorlar,bizimkinde okulumuz ilgilenmişti.Ama çoğunda okul ayarlamıyor,kendin bulman gerekiyor yurdu.Yurt ayarlayabilirsen yurt görevlilerinden istemen gerekir.Tam hatırlamıyorum ama sigorta olayı oturum içindi sanırım.Bizden slovakyada oturum belgesi için sigorta çevirisini istemişlerdi.

      Sil
  15. Merhaba ben de erasmis yapmayi dusunuyorum slovakyaya. Geldigimde avrupa turuna cikmak istiyorum aslinda daha cok paris roma vs. Bu yerleri gormek istiyorum ucuza hangi turlarla gidebilirim veya tren ucakolsuolbir kac isim verebilirmisiniz

    YanıtlaSil
  16. Turla gidiceksen en ucuz polonyada Master tur var onunla gidebilirsin.Bi gezi planı oluşturup tur tarihinden önce gidip polonyayıda gezebilirsin.Bence gezilmesi gereken yerlerin başında geliyor.Diğer türlü herşeyi kendin ayarlaman lazım.Biz o şekilde yapmıştık 3-4 kişiydik işimiz biraz daha kolay oldu ama gün gün otel,uçak,tren ayarlamak kolay değil baştan uyarayım.Gezilerle ilgili aldığım notlar vardı,bulabilirsem onlarıda paylaşıcam.Cevap biraz geç oldu kusurabakma :D

    YanıtlaSil
  17. Merhaba ben de kazandim ama kalacak yeri felan nasil fiyatlar nasil aylik ortalama ne kadar para gidiyor

    YanıtlaSil
  18. Birde ilk ay ne kadar harcadin hersey dahil diger aylar ortalama ne kadar harcadin. Oturum alinca da bu oturum ne kadar gecerli hayatin boyunca mi eger oyle ise diger avrupa ulkerinde ne kadar kalabiliriz en fazla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bize yurtdışındaki okul yurt ayarlamıştı,aylık 50 euroydu.Ama kendin bulmaya kalkarsan ev fiyatlarının yüksek olduğunu duymuştum.oturum geçici bir süre için geçerli genellikle 5 aylık veriyorlar,orda bulunduğun süre içinde istediğin avrupa ülkesine gidebiliyorsun.İlk ay her zaman en çok harcama yapılan ay oluyor,yerleşme düzen kurma derken para su gibi gidiyor.Baya bir vakit geçtiği için şuanda net bir rakam veremiyorum,daha doğrusu hatırlayamıyorum.

      Sil
  19. Birde ben nitra ya gitcem orasi nasil ulasim sorunu felan var mi ? Dersleri nasil oluyp sinav mi sunum mu ganoyu dusuruyo mu erasmus yapmak ?

    YanıtlaSil
  20. merabalar. gercekten söylediğniz gibi slovakyada erasmus konusunda çok bilgi yok malesef ancak sizin blogunuz bazı endişelerimi giderdi. verdiğniz bilgiler için teşekkür edrim.bende önümüzdeki dönem için 5 aylık erasmus yapıcam ancak başka bir edindiğim bilgiye göre shengen vizesini ilk alıyorsan eğer ilk olarak aldığın ülkeye inmen gerekiyormuş. ancak ben dediğiniz gibi viyanaya inip ordan aktarmalı gitmeyi planlıyordum. siz bu konuda sıkıntı yaşamış mıydız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba meral,bizde senin gibi bu konuda baya endişeliydik çünkü hiç bir yerde net bir bilgi yok.Direk slovakyaya bilet almakta akıl kari değil fiyatlar çok uçuk.Gözümüzü karartıp aldık bileti viyanaya,tecrubeli biri olarak hiç bir problem çıkmadığını söyleyebilirim.Viyana havalanının önünden bratislavaya otobüs var,onunlada slovakyaya geçersin.

      Sil
    2. cevabınız için teşekkür ederim sanırım dediğiniz gibi Viyanadan geçicez :)

      Sil
  21. Sayfanızdan güzel bilgiler edindim. Öncelikle teşekkür ediyorum.. Benim sorum şudur; Şu anda benim hibem yatmadı fakat gitmeme 14 gün var.. Yatmaması durumunda ne yapmam gerekiyor ? Kredi kartım da yok. :/ Ne yapmam gerektiğini adım adım yazabilir misiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. genelde üniversiteler hibeyi sen gittikten sonraki 1 ay içinde yatırır.Bu yüzden yanında bir miktar parayla gitmelisin.Bu parayı nakit olarak yanına almaktansa bir banka hesabına yatırıp orda çekmeni tavsiye ederim.Üniversiten hibeni evrakarı toplaman sırasında istedikleri banka hesabına yatırır.Sakarya üniversitesi vakıf bank hesap numarası istiyordu.

      Sil
    2. İlginiz için tekrar teşekkür ediyorum.. Bizim hibeler Ziraat Bankasına yatıyor.. Ziraat kartı ile gidip oradan direk para çekebiliyor muyum peki ? Para havalesi nasıl olmalı ? Ve Slovakya'da telefon olayını nasıl halledebilirim ? Önerdiğiniz bir hat var mı ?

      Sil
    3. Ewet bankamatiklerden direk çekebiliyorsun,yalnız işlem ücreti diye az bir miktar alıyorlar,bu tutar en az ziraat bankasında,o yüzden onu kullanabilirsin.orda meşhur olan 2 hat var orange ve O2. O2 olan daha iyi internet seçenekleri ve paketleri daha kullanışlı.Hattı alırken yurt dışıyla konuşucağını belirtmelisin.

      Sil
    4. Sevgili Admalzede, biliyorum çok soru sordum ama bir sorum daha olacak izninle... Benim uluslar arası koor.üm yeşil pasaportun varsa vizeye gerek yok dedi ve bende vize almadım.. Oturum izni alırken veya başka bir ülkeye gidecek olursam herhangi bir sorun çıkar mı ?

      Sil
    5. 3 aydan fazla kalıcaksan oturum izni alman lazım,yeşil pasaporta ülke geçişlerinde bir sıkıntı çıkmaz,oturum iznine türkiyeden başvursan daha iyi olur,yoksa evrakları toparlaması orda daha zor gelebilir.

      Sil
  22. Merhaba,

    Benim sorum vize ile ilgili, Slovakya vizesi ile ilk avustrya viyanaya nasıl giriş yaptın. Bildiğim kadarıyla alınan vize ile ilk o ilkeye giriş yapılması gerekiyor. Yani bu durumda Avustrya Slovakya vizesini görerek sorun çıkartmadı mı ?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. slovakya schengen bölgesinde oranın vizesi diğer ülkelerdede geçerli,o yüzden ilk girişin mutlaka slovakya olması gerekmiyor,Bende viyana üzerinden gittim.En fazla girişte polis memuru neden geldiğini falan sorar sende öğrenci olduğunu slovakyaya geçiş yapcağını söylersin,bu olasılıkla binde bir :D

      Sil
  23. arkadaslar ev arkım suan bratislavada cüzdanıyla beraber 1500 eurosunu çaldrdı sokakta kaldım diyor ve pazartesiye kadar para yollamıyoruz 2 gün oldu gideli bavullarlada kalcak yer arayamıyor elimden birsey gelmiyor benımde konsolosluğu bıle aramış ucuz kalabilceği bir yer var mı napabilir yanında bi arkı daha var parasını çaldrdğı için bu arkadaş benim arkadasa destek çıkmış 2 gün otel yeme içme vs ama onunda parası yok 2 gün için 80 euro paraları var 2 kişi napabilirz

    YanıtlaSil
  24. Öncelikle herkese merhaba. Ben hem polonya bydgoszcz'den hemde slovakya nitra'dan kabul mektubu aldım. Ziraatçiyim ve 2,5 aylık yaz stajına gidiyorum. Sizce hangisine gitmeyelim ? Gönlüm slovakyadan yana ama bizim okuldan hiç giden yok ve tek kalırım ve sıkıntı çekerim diye biraz tırsıyorum. Yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum :)

    YanıtlaSil
  25. harika bir yazı çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  26. Vize için istenen belgeler arasında sabıka kaydının en fazla 1 haftalık olması gerektiği gibi birşey duydum arkadasimdan ama mailde belirtilmemiş bunun doğruluğu var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim zamanimizda yoktu oyle bir kural,yeni ciktiysa bilmiyorum,en net bilgi icin konsoloslugu arayip sorabilirsin.konsolosluk garip saatlerde kapali oluyor bi kac sefer aramamiz gerekebilir

      Sil
    2. Edit:90 günmüş geçerliliği

      Sil
  27. 33 euroluk slovakya vizesi ile diger avrupa ulkelerine giris yapabilir myim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Slovakyanin kendi ayri vizesi yok zaten,avrupa birligine uye oldugu icin aldiginiz vize direk schengen vizesi oluyor.avrupa ici diger ulkeleri gezmenizde bir sikinti cikmiyor yani 😀 ama 90 gunden fazla kalicaksaniz vizeye ek olarak birde oturma iznine basvurmalisiniz.

      Sil
    2. Slovakyanin kendi ayri vizesi yok zaten,avrupa birligine uye oldugu icin aldiginiz vize direk schengen vizesi oluyor.avrupa ici diger ulkeleri gezmenizde bir sikinti cikmiyor yani 😀 ama 90 gunden fazla kalicaksaniz vizeye ek olarak birde oturma iznine basvurmalisiniz.

      Sil
  28. Türkiye'ye dönerken oturma izni kartını herhangi bir yere teslim etmek gerekiyor mu? Eger böyle bir durum varsa Slovak oturma iznini Viyana havalimanından teslim edebileceğimiz bir yer var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz yabanci polis subesindeki islerimizde yardimci olan okuldaki erasmus kordinatorune birakmistik,o bizim yerimize gittikten sonra teslim edicekti.Bu konuda bizde baya korkmustuk,viyanada sorarlarsa bir problem cikarmi diye ama geri donuste boyle bir sorgu olmadi,buyuk olasilikla bilgisayar sistemleri uzerinden goruyorlardir herseyi.yinede teslim edip ayrilicaksaniz bir fotokobisini yaniniza alin bence.

      Sil
  29. Çok teşekkürler.Bende erasmus için soruyorum ,okulların yurtları hakkında da yazar mısınız?Fiyatları ,temizlikleri ,güvenlikleri hakkında.

    YanıtlaSil
  30. Elinize sağlık.Çok güzel ve faydalı bir blog olmuş.

    YanıtlaSil
  31. Elinize sağlık.Çok güzel ve faydalı bir blog olmuş.

    YanıtlaSil
  32. Merhaba, sağlık raporu ve oturum izni ile alakalı sorum ve eklemek istediğim SLOVAKYA'DA YOLSUZLUKLAR bazı şeyler olacak.
    1) oturum kartımız sağlık raporunu vermeden elimize ulaştı, medikal check-up yapmasak ne olur?
    2)Polisle ilgili teknik sorunlar yaşıyoruz her gittiğimizde, tamamen işi yolsuzluğa dökmüşler.Sabah 7.30 da açılan sistem yoğunluktan ötürü makine ara ara donuyor ve 1 saat makinenin başında beklemek zorunda kalıyoruz. Bunu bilen uyanıklar (!) belli bir çeteye para ödeyerek adam tutup geceden orada bekletiyorlar ve biz sabah 6 da gelirken sıraya girmek için yinede erken sıra alamıyoruz. Kendileri sonra geliyor para verdikleri adamlar geceden arabayla gelip bekliyor üstüne birde orada bekleyen diğer insanlara da elinde yazdığı numaralardan kağıt veriyor kendi adamlarını öne alıp sonradan gelenleri sıraya diziyor kimse ses çıkarmasın diye. Ve polis de bunlara göz yumuyor gercekten cok fazla şey yaşadım eğer sözlü tacize uğradım, zor kullanıldı, hakkım yendi yetmezmiş gibi geçtiğim sırada kolumdan iki tane adam tutup beni geçtiğim sıradan itmeye kalktılar zorlla ittirdiler ve polis de önümde durup hiç bir müdahalede bulunmad. Polisde anlaşılan bu çeteyle iş yürütüyor. Çetedeki 5 adam önüme geçiyor zorlaaaa ve kendi adamları için 2 şer 3 er sıra alıyor her biri ve o adamlar benden sonra gelip önüme geçiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Eylül ayında ben de Slovakya'ya erasmusa gidicem ve sağlık raporu olayı hala geçerli mi? Oturum için alınması şart mı ve ne kadar ücret ödediniz?

      Sil
  33. 2020-2021 öğretim yılında Slovakya,Bratislava'ya erasmusa giden ya da gidecek olan arkadaşlar yazarsa çok sevinirim.

    YanıtlaSil
  34. Merhabalar, oturma izni için başvuruyu aynı belgelerle buradaki konsolosluğa yapabiliriz değil mi?

    YanıtlaSil

Bunlarda Dikkatinizi Çekebilir?? :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...